fbpx

Caroline Prast

Bewerk je informatie

Caroline Prast

Nederland | 1964 | Schilderen, Tekenen

“Steeds als ik teken, wil ik betekenen, een plaats innemen in de wereld. Hierbij zet ik vaak al mijn registers open. Ik hum en zing of speel piano voorafgaand aan mijn scheppend bezig zijn. Zeker voel ik hierbij de chora* in mezelf. Mijn vingers dansen op de muziek, zoals mijn handen dansen boven het vel papier. Wat is er eerder: de beweging in mijzelf, of de vorm, die eruit ontstaat? Zo is muziek tegelijkertijd ondergeschikt en zeer belangrijk bij mijn creatieve proces.

Het enige probleem dat ik heb met Julia Kristeva, is dat zij haar emancipatoire activiteit beperkt tot het vormen van een theorie, waar het zogenaamde vrouwelijke domein, het mannelijke aanvult. Als zij dan stelt, dat vrouwen geen subject kunnen zijn in de symbolische orde, omdat dit een voorrecht is van mannen, houdt zij op mijn inspiratiebron te zijn. Want hoe kunnen vrouwen nu kunstenaar zijn, als zij volgens de metafysica van de cultuur geen subject zijn?”

*De chora is een door Kristeva ontwikkeld begrip, dat staat voor de dubbele (moeder)bodem van de cultuur. Door de niet-talige aard hiervan, vult deze de mannelijke orde aan.

Uit: “Een plaats in de wereld betekenen”; korte kunstfilosofische tekst voor de HKU, 2012.

Waar & wanneer?

7 December 2019

1:00 pm - 7:00 pm

Open Ateliers Kruitberg